Ποδόσφαιρο και ναρκωτικά... οι δύο Εσκομπάρ
- admin
- Sep 3, 2016
- 5 min read

Ιουλίου 1994. Το σώμα του τρυπημένο από τις 6 σφαίρες που έχουν φύγει από το 38άρι πιστόλι του Ουμπέρτο Κάρλος Μουνιόζ, ο Αντρές Εσκομπάρ μεταφέρεται στο νοσοκομείο και 45 λεπτά αργότερα χάνει τη μάχη για τη ζωή. Είναι μόλις 27 χρονών.Ένα μήνα νωρίτερα, είχε σκοράρει κατά της εθνικής του ομάδας (Κολομβία) στο κρίσιμο παιχνίδι για τον Α' Όμιλο του Παγκοσμίου Κυπέλλου των ΗΠΑ. Η τρομερή -τότε- Εθνική Κολομβίας ήθελε μόνο νίκη στη 2η αγωνιστική για να ελπίζει σε πρόκριση, αφού είχε χάσει τον πρώτο αγώνα από τη Ρουμανία με 3-1. Κόντρα στους διοργανωτές (ΗΠΑ), είναι το απόλυτο φαβορί. Και αφού θα χάσουν αμέτρητες ευκαιρίες, η μοίρα θα παίξει το δικό της παιχνίδι, όπως μονάχα αυτή ξέρει...
(Βασισμένο στο ντοκιμαντέρ του ESPN «Οι 2 Εσκομπάρ»)
Στο 35ο λεπτό, ο Τζον Χαρκς κάνει σέντρα στην περιοχή της Κολομβίας. Ο Εσκομπάρ προσπαθεί να διώξει την μπάλα, αλλά τη στέλνει στα δίκτυα της ομάδας του. Είναι το πρώτο αυτογκόλ στην καριέρα του, λίγες ημέρες πριν οριστικοποιηθεί η μετεγγραφή του στη Μίλαν. Τον φωνάζουν «ο τζέντλεμαν των γηπέδων», είναι ό,τι καλύτερο έχει να δείξει το κολομβιανό ποδόσφαιρο στην άμυνα, ο πιο ελπιδοφόρος απ' όλους. Το παιχνίδι θα τελειώσει 2-1 υπέρ των Αμερικανών. Η καλύτερη Κολομβία όλων των εποχών μένει εκτός Μουντιάλ. Προκρίθηκε πρώτη στο Μουντιάλ από τον Όμιλό της, διαλύοντας την Αργεντινή εκτός έδρας με 5-0!
Οι απειλές των εμπόρων ναρκωτικών...
Λίγοι γνωρίζουν πως πριν από το παιχνίδι με τις ΗΠΑ, ο προπονητής και οι παίκτες δέχονται απειλές από τους εμπόρους ναρκωτικών της χώρας. Ζητούν από τον προπονητή της ομάδας, Φρανσίσκο Ματουράνα, να μη χρησιμοποιήσει τον Γκάμπριελ «Βαραβά» Γκόμεζ. Πρόκειται για βασικό και αναντικατάστατο ποδοσφαιριστή. Αν έπαιζε, ο θάνατος περίμενε στη γωνία τα μέλη της Εθνικής. Ο Ματουράνα υποκύπτει και δεν τον χρησιμοποιεί. Μέσα στο κλίμα τρομοκρατίας που επικρατεί στην Εθνική, αλλά και στην Κολομβία γενικότερα, η ομάδα είναι απλώς ανίκανη να διαχειριστεί την τεράστια πίεση που σηκώνει στους ώμους της. Η Εθνική Κολομβίας προσπαθεί χρόνια να... φτιάξει το όνομα τής χώρας στο εξωτερικό. Ένα όνομα που έχει συνδυαστεί με το εμπόριο ναρκωτικών και το λεγόμενο «Narco-soccer».
O Πάμπλο Εσκομπάρ
Πρόκειται για απλή συνωνυμία. Ο Αντρές Εσκομπάρ δεν έχει καμία συγγένεια με τον Πάμπλο Εσκομπάρ, τον μεγαλέμπορο ναρκωτικών. Γνωρίζονται, όμως, πολύ καλά και η μοίρα τούς παίζει το ίδιο άσχημο παιχνίδι. Θα πέσουν από τις σφαίρες του ίδιου κέντρου. Μιας ομάδας πρώην συνεργατών του Πάμπλο Εσκομπάρ, που συνεργάζεται με την Αστυνομία προδίδοντας τα μυστικά του. Δημιουργώντας τη δική της ομάδας, τους λεγόμενους PEPES, που κρύβονται πίσω από τη δολοφονία του Αντρές Εσκομπάρ. Η ιστορία λέει πως χάθηκαν πολλά χρήματα στα στοιχήματα και φυσικά το αυτογκόλ του Αντρές Εσκομπάρ δεν μπορεί να μείνει... ασυγχώρητο. Ας πάρουμε, όμως, τα πράγματα από την αρχή.

Πάμπλο Εσκομπάρ. Το όνομά του έχει μείνει στην ιστορία, είναι σχεδόν μύθος στα χείλη των φτωχών Κολομβιανών που ευεργετήθηκαν από την κοινωνική προσφορά του Πάμπλο. Προερχόμενος από φτωχή οικογένεια, έκτισε σχολεία και σπίτια στους φτωχούς της κοινότητά του, ενώ η αγάπη του για το ποδόσφαιρο είναι μεγάλη. Μπλέκεται στα διοικητικά της Νασιονάλ. Το ξέπλυμα χρήματος είναι στην ημερήσια διάταξη. Ο Πάμπλο Εσκομπάρ φτιάχνει μία τρομερή ομάδα. Αφενώς γιατί καλοπληρώνει τους καλούς παίκτες της ομάδας, οι οποίοι δεν χρειάζονταν να φύγουν με μετεγγραφή και, αφετέρου, γιατί είναι σε θέση να αποκτήσει τους καλούς ποδοσφαιριστές της Κολομβίας. Η Νασιονάλ θα κατακτήσει το Κόπα Λιμπερταδόρες (το Τσάμπιονς Λιγκ της Λατινικής Αμερικής) για πρώτη φορά στην ιστορία της.

Ο Αντρές Εσκομπάρ παίζει στη Νασιονάλ, έχει παίξει ποδόσφαιρο με τον Πάμπλο στην τεράστια βίλα που διατηρούσε ο μεγαλέμπορος και που την ονόμαζαν «Καθεδρικός Ναός» (Catedral). Αν και δεν ήθελε να πάει, ο Αντρές εξομολογείται στην αρραβωνιαστικιά του ότι δεν μπορεί να κάνει διαφορετικά. Είναι ο παίκτης που σκοράρει στον τελικό του Λιμπερταδόρες από το σημείο του πέναλτι, όταν Ολίμπια και Νασιονάλ φτάνουν στη διαδικασία των πέναλτι. Η Ατλέτικο Νασιονάλ κατακτά τον τίτλο του 1989 και γίνεται η πρώτη ομάδα από την Κολομβία που το πετυχαίνει. Ο Πάμπλο Εσκομπάρ είναι στην κερκίδα και πανηγυρίζει σαν παιδί...

«Βρείτε και σκοτώστε τον επόπτη»
Όταν ο Πάμπλο Εσκομπάρ βρίσκεται στα... μέσα και στα έξω της Μεντελίν θα συμβεί κάτι που όλοι οι φίλοι του ποδοσφαίρου στην Κολομβία θυμούνται. Η ομάδα του χρειάζεται νίκη κόντρα στην Αμέρικα δε Κάλι για να κατακτήσει τον τίτλο. Το παιχνίδι τελειώνει 0-0, ο επόπτης Άλβαρο Ορτέγκα ακυρώνει κανονικό γκολ στην Μεντελίν. Όταν το παιχνίδι τελειώνει, ο Πάμπλο Εσκομπάρ δίνει ξεκάθαρες οδηγίες (στο ντοκιμαντέρ του ESPN οι συνεργάτες του το αποκαλύπτουν). «Βρείτε και σκοτώστε τον επόπτη».Αυτό και έγινε. Ο Άλβαρο Ορτέγκα δολοφονείται...

Το λεγόμενο «Narco-soccer»
O Πάμπλο Εσκομπάρ δεν είναι ο μόνος έμπορος ναρκωτικών που ανακατεύεται με το ποδόσφαιρο. Όλη η ποδοσφαιρική Κολομβία κινείται στο ρυθμό του λεγόμενου «Narco-soccer». Το χρήμα από τα ναρκωτικά ξεπλένεται στο ποδόσφαιρο και η χώρα αποκτά ξαφνικά μεγάλη δύναμη. Η χώρα θα φτάσει το 1994 στην 4η θέση της παγκόσμιας κατάταξης! Τα πράγματα, όμως, θα αρχίσουν να αλλάζουν. Ο Πάμπλο Εσκομπάρ μπαίνει στο στόχαστρο των διωκτικών Αρχών. Η δολοφονία πολιτικών και η πολιτική παρέμβαση των ΗΠΑ, με διάγγελμα του τότε προέδρου Τζορτζ Μπους (του γηραιότερου), καθιστά τον Πάμπλο Εσκομπάρ ως τον Νο.1 καταζητούμενο στην Κολομβία. Στον αγώνα κατά του εμπόρου ναρκωτικών, επιστρατεύονται συνεργάτες του. Με το δίλημμα «ή μας βοηθάτε ή σας σκοτώνουμε», η Αστυνομία μαθαίνει όλα τα μυστικά του «Καθεδρικού Ναού». Δημιουργείται η ομάδα PEPES και πρόκειται για ορκισμένους εχθρούς του Εσκομπάρ. Θα τον κυνηγήσουν μαζί με την Αστυνομία και θα τον σκοτώσουν στην πόλη Μεντελίν. Ο Πάμπλο Εσκομπάρ ήταν 44 ετών.

Οι δολοφόνοι του Πάμπλο Εσκομπάρ ποζάρουν δίπλα στο άψυχο σώμα του.
Η... χαοτική επόμενη μέρα
Τίποτα δεν είναι ίδιο στην Κολομβία μετά τον θάνατο το Πάμπλο. Ο «Δον Πάμπλο» ήταν κάτι σαν Θεός για τα μέλη της ομάδας του, το λεγόμενο «Καρτέλ της Μεντίνα». Ένα του νεύμα αρκούσε για να φρενάρει κάθε εγκληματική όρεξη των μελών του. Τώρα πια... δεν υπάρχει κανένα φρένο. Η Μεντίνα γίνεται Νο.1 επικίνδυνη πόλη στον κόσμο. Η εγκληματικότητα κτυπάει κόκκινο, την ίδια ώρα που η Εθνική Κολομβίας, του Αντρές Εσκομπάρ, προσπαθεί να δικαιώσει τον τίτλο του φαβορί, στα γήπεδα των ΗΠΑ. Τίτλο που της έχει δώσει ο ίδιος ο Πελέ...

Ο φόνος του Αντρές
Το αυτογκόλ του Αντρές στο παιχνίδι με τις ΗΠΑ είναι καθοριστικό και σφραγίζει την μοίρα της Κολομβίας στο Μουντιάλ. Οι εγκληματικές ομάδες, που δρουν πλέον εντελώς ανεξέλεγκτες και μάλιστα χωρίς την «πατρική» φροντίδα του ποδοσφαιρόφιλου Πάμπλο Εσκομπάρ, έχουν χάσει πολλά χρήματα στο στοίχημα. Ο Αντρές επιστρέφει στην Κολομβία και, παρά τις συμβουλές των φίλων του, κυκλοφορεί στους δρόμους της Μεντίνα. «Πρέπει να με δουν οι άνθρωποί μου. Η ζωή δεν τελειώνει εδώ...», τα τελευταία του λόγια. Πάει σ' ένα κλαμπ της περιοχής με φίλους. Γύρω στις 3 τα ξημερώματα τρεις άντρες τον πλησιάζουν. Τον προβοκάρουν, τον βρίζουν και τον ειρωνεύονται για το αυτογκόλ που έχει πετύχει. Τους απαντάει. Επιστρέφουν και τον δολοφονούν με 6 σφαίρες. Οι αυτόπτες μάρτυρες δίνουν τα νούμερα του αυτοκινήτου στην Αστυνομία. Πρόκειται για αυτοκίνητο που ανήκει στην ομάδα των PEPES. Η κοινή μοίρα του Αντρές και του Πάμπλο... των δύο Εσκομπάρ, που αγαπήθηκαν και μισήθηκαν.

Comments